hemHitta hitMatStoryBeställ
Nyhet
January 23, 2020

Riktig snabbmat tar tid: 1600 år för att vara exakt

0–400 e.Kr.  Sveriges första stenbelagda vägkorsning  

I Östergötland har människor bott, odlat och utvecklats sedan tusentals år tillbaka. I alla tider och genom alla strider har envishet och framåtanda gått framåt hand i hand. Med fokus på framåt. Vid Rosenkälla–Tinnerö i Linköping har arkeologer hittat ett ca 1500 år gammalt vägsystem på cirka 10 kilometer med minst 14 broar och en stenlagd vägkorsning. Något som inte finns dokumenterat från någon annan plats i Sverige från denna tid. Vi kan lugnt påstå att människorna i dessa trakter förändrade synen på att färdas på en väg. Vilket arv, vilken inspirerande plats, ett perfekt ställe för vår första vägkrog!

Ca 1210 Birger Magnusson –  en tålmodig  nytänkare föds

Birger Jarl, som han kom att kallas var en östgöte som tänkte nytt och innovativt, men visste att bra saker tar lång tid. Han drog norröver till en liten knasig bossättning han såg något lovande i. Den låg utspritt på några holmar som var svåra att odla på och rätt trista i största allmänhet. Birger hade på den tiden mycket makt och han trodde att det udda samhället skulle bli viktigt för riket, så han bestämde att det skulle ha ett mäktigt namn. Stockholm fick det heta! Ca 220 år senare – 1436 blev Stockholm en officiell stad, och ytterligare 200 år senare Sveriges huvudstad. Snacka om att tänka långsiktigt!

Vintern 1542/43 – Bönderna gör uppror

Bönderna från de här och angränsande trakter är, och har alltid varit, väldigt kvalitetsmedvetna. Efter ca tusen år av erfarenheter och finslipande så krävs det en hel del för att de ska ändra sina metoder. I den nya huvudstaden Stockholm (jättelångt bort) fanns på mitten av 1500-talet en ny ”kung”. Gustav Vasa var hans namn och efter lite flyt i kriget mot Kristian Tyrann, var han ganska poppis, men också fylld av hybris. Han ville genomdriva enorma förändringar väldigt snabbt. Något bönderna inte riktigt köpte. Det s k Dackeupproret, som är den största folkresningen någonsin i Sverige, utspelade sig vintern 1542–43, då bönder och kungens styrkor gjorde upp vid Skrukeby-Högby, precis här i närheten, utanför Mjölby. Bönderna gick i strid för vad de trodde på, förlorade slaget men vann många människors hjärtan.

Januari 2020 – Snabbmat utan skräp kommer till Mjölby

Precis här, mitt i historien, vill vi fortsätta skriva historia. Här, där så många envisa och kompetenta människor bott och verkat, där förändring har startat, traditioner har vårdats och bönder är en naturlig del av näringslivet sedan minst 1500 år. Det låter kanske lite förmätet att vi, troligen Sveriges minsta snabbmatskedja, vill skriva in oss i Östergötlands mäktiga historia. Men se det inte så! Se det som ett tecken på vår ambition och vision. Vi vill förändra synen på snabbmat, vi förstår att för att göra det så måste vi konkurrera med jättarna (många av dem hittar du på samma rast- och handelsplats du hittar oss), vi måste bli jättar själva. Stora nog att driva förändring, att påverka saker till det bättre. Bättre råvaror, goda men hälsosamma burgare och tillbehör, färre (helst inga alls) miljöovänliga förbrukningsvaror och inte minst ett klimatsmartare kött från svenska mjölkkor. Vi tror nämligen människor kommer fortsätta äta snabbmat, det är ju så roligt, gott och enkelt. Vi vill erbjuda ett bättre alternativ. Snabbmat behöver inte vara skräpmat, det kan vara bra mat lagad snabbt. Vi brukar säga att vi har Sveriges långsammaste snabbmat, i snart två år har vi förberett oss för att kunna servera dig din mat lika snabbt som de snabbaste jättarna.

Jureskogs 100-åringen!

OBS: En bra burgare kräver en bra historia. Även om vi gillar historia så kan vi mer om snabbmat. Historien ovan är byggd på verkligheten men ev dramatiserad av underhållande skäl.

Senaste Nyheterna